Napelempark-projektekhez kapcsolódó biodiverzitás-megfigyelési programot indított a SolServices Magyarországon

2022-02-11

A magyarországi székhelyű nemzetközi napelempark-fejlesztő SolServices, a Bioaqua Pro Környezetvédelmi Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-vel együttműködve 2020 tavaszán átfogó, országos ökológiai monitoring programot indított a földi telepítésű napelemparkok nem éghajlati vonatkozású környezeti hatásainak felmérésére.

A napelemparkok számának és méretének növekedésével világszerte előtérbe kerülnek az energetikai célú földhasználat ökológiai hatásai és szempontjai. A közelmúltban számos agrárökológiai és környezetvédelmi tanulmány rávilágított arra, hogy a vadon élő állatok populációja megfelelő földhasználat mellett természetes egyensúlyukba állíthatók vissza. A napelemparkok megfelelő ökológiai szemlélet mellett fejlesztve és üzemeltetve szintén képesek az érintett terület biológiai sokféleségének megőrzésére, fejlesztésére. A mezőgazdasági hasznosítással szemben egy napelemparkban a zavaró tényezők még hatékonyabban minimalizálhatók, így visszaállítható a területen egy szinte zavartalan természetközeli állapot. A Németországban és az Egyesült Királyságban korábban elindított kisléptékű felmérések eredményei megerősítették a napelemparkok biodiverzitásra gyakorolt pozitív hatásait.

A napelemparkok nem éghajlati környezeti hatásainak megértése kulcsfontosságú a fenntartható és tiszta fotovoltaikus energiatermelésben történő előrelépéshez. A biodiverzitás-megfigyelés nyolc darab fejlesztés alatt álló napelemparkban zajlik, lefedve Magyarország nagytájainak felét és középtájainak közel 20%-át.

A felmérés összesen közel 1000 hektár vegyes használatú földterületet érint, amelybe nem csak a napelemparkok területe tartozik, de magába foglalja a támogató létesítmények (utak, közép- és nagyfeszültségű elemek, alállomások, tárolók, ökológiai pufferzónák stb.) területét is, illetve kiterjed az ezekkel szomszédos, hasonló minőségű földekre is, mint kontrollterületek. A projekt korszerűen megtervezett keretek között, a nemzetközi szabványoknak és előírásoknak megfelelően zajlik. A multidiszciplináris felmérés minden ökológiai szempontra kiterjed, és figyelembe veszi az egyedi helyi természeti adottságokat is. A részletes monitoring program magába foglalja a rovarmintavételt, a növényzet elemzését, a madarak és kisemlősök megfigyelését, valamint a felső talajszelvény fizikai vizsgálatát. A projekt tervezett időtartama minimum három év. A program első évében az építkezés előtti alapállapot-értékelést végzik el a szakemberek, a napelemparkok üzembe helyezését követően pedig a kétéves monitoring szakasz kezdődik.

Az első fázisban a szakemberek felmérték mind a projekt, mind az ellenőrzési helyszínek ökológiai alapállapotát. Az alapértékelés általános eredménye, hogy a vizsgált mezőgazdasági területek ökológiailag leromlott állapotúak, még akkor is, ha nagy értékű és védett természeti területek közelében helyezkednek el. Minden feltétel adott tehát ahhoz, hogy a napelemparkok működésével pozitív változások induljanak el. Ezekre a változásokra vonatkozó adatokat a felmérés jövőben lezajló második fázisa biztosít majd.

Terepmunka a biomonitoring felmérés első fázisában: a bal oldalon talajszondából nyert adatok kiértékelése, a jobb oldalon ablakos rovarcsapda telepítése.

„Cégünk elkötelezett a fenntartható és ökológiailag értékteremtő napelemparkok fejlesztése, valamint az energetikai átállás környezetileg is úttörő megoldásainak megvalósítása mellett. Úgy gondoljuk, hogy a felmérés szemléletformáló eredményeket ad a napenergiatermelés és az egészséges ökoszisztémák lehetséges szimbiózisáról, miközben a megtermelt tiszta villamos energia jelentős szerepet játszik majd a nemzeti energiafüggetlenség előmozdításában és a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében Magyarországon” – emelte ki Dr. Farkas Gábor, a SolServices ügyvezető igazgatója.