A SolServices munkatársainak segítségével ismerkedtek a diákok a napenergia felhasználási módjaival Szentendrén

2022-04-18

Áprilisban, a fenntarthatósági hét programsorozatának keretében tartottak interaktív órákat a napenergia felhasználásának módjairól a SolServices munkatársai általános iskolás és gimnazista diákoknak. A szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 7., 8., 9. és 10. évfolyamos tanulói 2022 áprilisában vettek részt a 45 perces „tanórákon”.

A beszélgetés során az általános iskola felső két évfolyama megismerkedhetett többek között a napenergia felhasználásának történelmi és jelenkori módjaival, illetve azzal, hogy a legmodernebb, újgenerációs, természetbarát napelemparkok milyen növények és állatok számára teremtenek fenntartható élőhelyeket.

A gimnáziumi osztályok részére elsősorban a napelemparkok felépítésének ismertetése jelentette az interaktív tanórák gerincét. A résztvevő diákok megismerhették, hogy milyen eszközökből és alapanyagokból épül fel egy újgenerációs naperőmű, ennek mekkora költségei vannak, illetve milyen fémek jelentik az áramtermelő napelempanelek legfontosabb alkotóelemeit, milyen és mennyi fém szükséges 1megawatt napelempark-kapacitás kiépítéséhez, de szó esett az újrahasznosítás lehetőségeiről is. A tanulók emellett szemléltető eszközök révén megismerhették az áram útját a napelemektől egészen az otthoni konnektorig. Ennek keretében egy mágnestáblán kellett különböző jelölő elemekből – napelempanel, inverter, transzformátor és vezetékek – közösen összerakniuk a villamos energia útját a termelőtől a fogyasztóig.

„A SolServices egyik legfontosabb küldetése a jövő generációinak szemléletformálása: megmutatni nekik, hogy miként kerül az áram a konnektorba, hogyan lehet környezetkímélő és természetbarát módon villamos energiát termelni a napsugárzás segítségével. A Szentendrén tartott különleges tanórák osztatlan sikert arattak a tanulók körében és reméljük, hogy lesz még lehetőségünk visszatérni az iskolába, illetve, hogy más oktatási intézményekbe is ellátogathatunk a jövőben” – mondta dr. Farkas Gábor a SolServices ügyvezető igazgatója az esemény kapcsán.