LUMEN PARK SZOLNOK

A SolServices Kft. első saját beruházásban megvalósuló napelemparkja Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelye mellett épül fel, a várost északról elkerülő M4-es autóút külső oldalán. A beruházás 2021 nyarán indult és 2022 végén fejeződött be a tesztüzemmel. A Szolnok mellett megépült létesítmény Magyarország legnagyobb és az ország, valamint közép-kelet európai régió első újgenerációs, természetbarát napelemparkja.

A két létesítményből felépülő Lumen Park Szolnok beépített összes kapacitása 138 megawatt, jelentőségét jól mutatja, hogy annyi villamos energiát képes termelni, amellyel a megye teljes lakossági áramfogyasztásának 42 százaléka fedezhető. Pozitív hatása a klímavédelem szempontjából is jelentős. A környezetkímélő technológia alkalmazásának köszönhetően éves szinten nagyságrendileg 39 ezer tonna CO2-kibocsátástól óvjuk meg a légkörünket, amely 274 hektárnyi tölgyerdő – ez a szolnoki Tiszaliget területének háromszorosa – évenkénti CO2 megkötésével egyenértékű.

A SolServices Kft. Lumen Park Szolnok projektje az ország első újgenerációs napelemparkja, amely környezeti hatását tekintve nemhogy semleges, de kifejezetten pozitív hatású közegként jelenik meg a város határában. A napelempark megvalósítása a legmodernebb fenntarthatósági, növény- és állatvilágbarát paradigmák mentén történt. Egy újgenerációs napelempark legfontosabb erénye, hogy a környezetvédelmi pozitív hatást maximalizálják: ezekben megerősödik és sokszínűbbé válik a növény- és állatvilág, felfrissül az évtizedes mezőgazdasági termelés során kimerített talaj. A napelempark emellett lehetőséget teremthet méhkaptárak telepítésére is.

A Lumen Park Szolnok legalább 25 évig lesz a környék meghatározó létesítménye, ezért a SolServices a közösségekkel való folyamatos kapcsolattartásra és közös gondolkodásra törekszik. Projektjei a környezettudatos energiatermelés és szemléletformálás fontos eszközei. A szolnoki napelempark lehetőséget biztosít kihelyezett tanórák megtartására, amelyek keretében az általános- és középiskolás diákoknak a gyakorlatban is bemutatható a fotovoltaikus energiatermelés technológiája, a mögöttes fizikai és kémiai folyamatok és az, hogy miként hozható szimbiózisba az áramtermelés és környezetvédelem. Ezt szolgálja majd a Lumen Park Szolnok területén kialakításra kerülő, az országban egyedülálló tanösvény, amely előzetes bejelentkezést követően, szakértői idegenvezetéssel lesz látogatható az érdeklődő csoportok számára.

Kattintson ide a további információkért, amelyeket a Lumen Park Szolnok weboldalán talál!

LUMEN PARK SZÁSZBEREK

A SolServices Kft. második saját beruházásban megvalósuló napelemparkjának kivitelezési munkálatai 2022 augusztusában indultak. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében található Szászberek település mellett egy 70 megawatt beépített kapacitású, újgenerációs napelempark épül. A Lumen Park Szászberek fejlesztése és engedélyeztetése is már az újgenerációs napelemparkokra vonatkozó útmutatások mentén zajlott. A talajbarát módon telepített, fix tartószerkezetekre a legmodernebb 650 wattos panelek kerülnek majd. A fejlesztés zöldmezős környezetben zajlik.

A SolServices Kft. Lumen Park Szászberek projektje környezeti hatását tekintve nemhogy semleges, de kifejezetten pozitív hatású közegként jelenik meg majd a település határában. A napelempark megvalósítása a legmodernebb fenntarthatósági, növény- és állatvilágbarát paradigmák mentén történt. Egy újgenerációs napelempark legfontosabb erénye, hogy a környezetvédelmi pozitív hatást maximalizálják: ezekben megerősödik és sokszínűbbé válik a növény- és állatvilág, felfrissül az évtizedes mezőgazdasági termelés során kimerített talaj. A napelempark emellett lehetőséget teremthet méhkaptárak telepítésére is.

Minden jog fenntartva. SolServices Kft.