Napelemparkok fejlesztése

A magyarországi erőműpark elöregedik, a jelenlegi 8900 megawatt beépített kapacitás éveken belül 6900 megawattra csökkenhet, miközben az országos energiafogyasztás évente 1 százalékkal növekszik. A két folyamat együttesen sarkall a magyar erőműpark megújítására, új – lehetőség szerint karbonsemleges és zöld – energiatermelő kapacitásokat létesítésére. A SolServices Kft. ehhez a folyamathoz járul hozzá nagy beépített kapacitású napelemparkok fejlesztésével: az alkalmas helyszín kiválasztásával, a tervezéssel, engedélyeztetéssel, a jogszabályi megfelelésen túl kiemelten az ökológiai szempontoknak való megfeleltetéssel, valamint a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel történő körültekintő egyeztetések révén. A vállalat nem csak fejlesztőként, de beruházóként is jelen van a magyar piacon – első saját beruházásában megvalósult projektje, a 138 megawatt beépített kapacitású Lumen Park Szolnok, az ország legnagyobb és egyben legelső újgenerációs természetbarát napelemparkja. Hasonló ökológia elvek mentén kerül sor a SolServices második saját, 70 megawatt beépített kapacitású napelemparkjának létrehozására Szászberek mellett, zöldmezős környezetben.

K+F+I

A nagyméretű napelemparkok fejlesztésére kevés példa volt eddig Magyarországon, a SolServices Kft. a legjobb gyakorlatok kidolgozásában és gyakorlatba történő átültetésében aktív részt vállal. Ahhoz, hogy az általunk fejlesztett napelemparkok a legnagyobb hozzáadott ökológiai és társadalmi értéket tudják megteremteni, számos programot indítottunk, köztük egy összetett, számos természetvédelmi területtel együttműködve kialakított biodiverzitás felmérést. A napelemparkok létesítésének természetvédelmi és ökológiai szempontjait előtérbe helyezve alkottuk meg hét partnerszervezet mintegy 30 szakértőjével közösen az újgenerációs napelemparkok fejlesztéséhez, létesítéséhez és üzemeltetéséhez útmutatót nyújtó dokumentumot, szakmai iránytűt.  Emellett részt veszünk a napelemparkok hatékonyságát javító technológiai fejlesztések és kutatások elindításában hazai egyetemek és kutatóhelyek bevonásával.

Edukáció és
szemléletformálás

Magyarországon a megújuló energiaforrások kapcsán az össztársadalmi tudás szintjét folyamatosan fejleszteni szükséges. Oktatási és szemléletformálási tevékenységünk gerincét olyan helyi és országos társadalmi programok kidolgozása és mentorálása jelenti, amelyek révén valamennyi korosztály számára kézzel fogható modellek, előadások és interaktív eszközök használatán keresztül mutatjuk be a napelemes technológia működését, előnyeit, valamint az energiatakarékosság szükségességét és lehetőségeit. A Lumen Park Szolnok napelemparkunkban létesítendő tanösvény célja, hogy az érdeklődők testközelből ismerkedhessenek meg a fotovoltaikus energiatermelés technológiai jellemzőivel és azzal, hogy az újgenerációs természetbarát napelemparkok miként tudják összhangba hozni a kibocsájtásmentes energiatermelést, valamint az állat- és növénybarát megoldásokat.

Minden jog fenntartva. SolServices Kft.