Széleskörű szakmai és iparági összefogással készül ajánlás az új generációs, természetbarát napelemparkok létesítéséhez

2021-02-23

Szakmai szervezetek, energetikai és zöldipari gazdasági szereplők, valamint nemzeti park igazgatóságok, összesen 12 meghatározó szervezet fogott össze annak érdekében, hogy létrehozzák a nagyméretű napelemparkok természetbarát magyaroroszági telepítésére vonatkozó irányelveket. A napelemparkok telepítése által érintett szervezetek közös munkájának eredményeképpen a magyar piacon először állítanak össze egy olyan szakmai ajánlást, amelynek célja felhívni a téma jelentőségére a közvélemény és a szakmai közösség figyelmét. A résztvevők célja a fejlesztők, beruházók és üzemeltetők számára útmutatót nyújtani az új generációs, természetbarát napelemparkok létrehozásához és működtetéséhez.

A SolServices Kft. által elindított szakértői munkában részt vesz többek között az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a BioAqua Pro Kft., a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Geohidroterv Kft., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesülete és az STS Group is.

A napelemparkok építéséhez szükséges földterület, a naperőművek paneljei által borított terület nagysága a jövőben egyértelműen növekedni fog. A magyar erőműállomány kiöregedése – nyolc-tíz év múlva akár már csak 5000 MW-nyi kapacitás maradhat meg a 2018. év végén üzemelő 8900 MW-ból –, illetve a növekvő áramigények – 2020 első negyedévében 2,6 százalékkal növekedett az áramigény éves bázison – következménye, hogy amennyiben a nagyméretű erőművek fejlesztése a közeljövőben nem kap új lendületet, az akár ellátásbiztonsági kockázatokat is eredményezhet. A magyar kormányzat ambiciózus energiastratégiai célkitűzéseinek teljesítése, hogy 2030-ra meghaladja a 6000 MW és 2040-re megközelítse a 12000 MW kapacitást a hazai fotovoltaikus erőművek kapacitása, kizárólag úgy képzelhető el, hogy a napelemparkok fejlesztése környezetbarát módon, az adott területek ökológiai elvárásainak és jellemzőinek lehető legteljesebb figyelembevételével történik.

„Egy környezetbarát – úgynevezett Új Generációs – napelempark fejlesztése során elsődlegesen három fontos alappillért kell figyelembe venni: a maximális energiatermelési hatékonyság elérését, a természetvédelmi alapelvek teljesülését és kiemelten az ökológiai gazdálkodás szabályainak megvalósíthatóságát.

A természetbarát nagyméretű napelemparkjaink fejlesztése során számos iparági szereplővel, környezetvédelmi hatósággal és helyi szervezettel, gazdálkodóval egyeztettünk és azt tapasztaltuk, hogy habár ezek a szempontok külön-külön ma már szerepelnek a fejlesztők és a beruházók-üzemeltetők működésében, egységes rendszerbe foglalásuk még hiányzik az iparági gyakorlatból. Nagy örömünkre szolgál, hogy a magyar piac meghatározó szervezetei és iparági szereplői ajánlották fel szakmai tapasztalataikat és tudásukat, hogy ezt a hiányt közösen pótoljuk” – emelte ki Farkas Gábor, az ajánlás összeállítását kezdeményező SolServices Kft. ügyvezető igazgatója.

A 12 szervezet összefogásával készülő ajánlás, amely nem csak elméleti útmutatót, hanem kézzelfogható példákon keresztül egyúttal eszközöket is ad a jövőbeni fejlesztők kezébe, ezt az űrt hivatott betölteni.

A kezdeményezés jelentőségét jól szemlélteti, hogy a kormányzat megújuló energetikai tervei a nagyméretű napelemparkok telepítése nélkül nem képzelhető el. Ezek segítségével lehetőség lesz tiszta és hazai erőforráson alapuló energiatermeléssel érdemben csökkenteni az ország energiaimport-függőségét és párhuzamosan növelni az ellátás biztonságát, kihasználva a versenyelőnyt, amelyet a régióban még a mai napig domináló fosszilis energiahordozókra alapozott termelőkkel szemben elérhet az ágazat.

Az iparági ajánlást várhatóan már 2021 második negyedévében, egy kiadvány formájában elérhetővé teszik az összeállítók az érdeklődők számára.

(Fotók: Shutterstock)