Szászberken ismerkedtek a tanulók a napenergia felhasználási módjaival

2022-09-12

Szeptember elején a SolServices munkatársai a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola tanulóit avatták be a napenergia felhasználási módjainak titkaiba. Az általános iskola tanulói – elsősöktől a nyolcadikosokig – interaktív játékok és egy, a megújuló energiaforrásokat – köztük kifejezetten a napenergiát – bemutató terepasztal segítségével ismerhették meg megújuló energiaforrásokat és az újgenerációs, természetbarát napelemparkok működését.

A kiscsoportos beszélgetések során az általános iskola minden tanulójának lehetősége volt megismerni a napelemparkok felépítését, a parkokba telepített eszközöket és az újgenerációs napelemparkokban életteret találó növények és állatok fajtáival. A beszélgetések során szóba kerültek a napelemek mindennapi felhasználási lehetőségei, a paneleket felépítő anyagok, a napelemparkok felépítése és az elbontás utáni újrahasznosítási lehetőségek is.


A tanulók emellett szemléltető eszközök révén megismerhették az áram útját a napelemektől egészen az otthoni konnektorig. Ennek keretében egy mágnestáblán kellett különböző jelölő elemekből – napelempanel, inverter, transzformátor és vezetékek – közösen összerakniuk a villamos energia útját a termelőtől a fogyasztóig.


„Az egyik legfontosabb, önként vállalt küldetésünk a szemléletformálás: bemutatni a megújuló energiaforrásokat és köztük a napenergiát. A gyerekek esetében kifejezett célunk játékos formában, az életkorhoz igazítva bemutatni, hogy miként kerül az áram a konnektorba, hogyan lehet környezetkímélő és természetbarát módon villamos energiát termelni a napsugárzás segítségével. A Szászberken tartott bemutatónak külön apropót ad, hogy még az idén elindul a település határában a SolServices második, saját beruházásban megvalósuló újgenerációs napelemparkjának építése” – mondta dr. Farkas Gábor, a SolServices Kft. ügyvezető igazgatója az esemény kapcsán.