Projektfejlesztés a COVID-19 árnyékában

2021-01-25

A globális COVID-19 járvány szinte valamennyi gazdasági szektor működését átrendezte. Számos beszélgetés során merült fel az elmúlt hetekben, hogy miként érintette az iparág és benne a SolServices Kft. működését – a nagyméretű napelemparkok fejlesztését – a tavalyi év.

2021 januárjából visszatekintve, a Magyarországon tavaly tavasszal bejelentett veszélyhelyzet a várakozásoktól eltérően alig nehezítette a munkánkat: a szakértő kollégák az iroda és home office forgórendszerében is teljesítették a feladatokat. A meglévő technikai és tárgyi feltételek lehetővé tették, hogy kollégáink otthonról végezzék munkájuk zömét. A távmunka bevezetésével párhuzamosan megteremtettük a járványhelyzetben is biztonságos irodai munkavégzés feltételeit. 

Nagy beépített kapacitású napelempark-projektjeink sikerének záloga az alapos előkészítés, továbbá a vonatkozó közigazgatási és hatósági engedélyezési eljárások ütemterv szerinti zárása. E körben nehezen volt előre látható, hogy a járványhelyzet milyen hatással lesz a partnereinkre (tervezőkre és beszállítókra), valamint az engedélyezési eljárásokat lefolytató, vagy azokba bevont hatóságokra. Legrosszabb rémálmainkban jött elő, hogy drasztikusan lelassul vagy leáll a hivatali munka. A változó körülmények ellenére azonban a hivatalok megtartották az irányadó eljárási és ügyintézési határidőket, hozzájárulva ezzel a gazdasági szereplők eredményességének és hatékonyságának megőrzéséhez. Mindenképpen elismerést érdemelnek.

Azonban számunkra sem teltek teljesen felhőtlenül a koronavírus-időszak elmúlt hónapjai. A fejlesztői tevékenységhez kapcsolódó interakcióinkat jelentősen csökkenteni kellett, illetve egy részüket online platformra kellett áthelyeznünk. Ez ugyanakkor nem minden élethelyzetben alkalmas eszköz arra, hogy terveinket, valamint a fenntartható energiatermelés és -felhasználás tudatosításával kapcsolatos filozófiánkat széles körben közvetítsük. A pandémia okozta helyzetben az eltervezettnél és a szükségesnek tartottnál kevesebb alkalmunk adódott a közvetlen kapcsolatépítésre és -ápolásra, a napelempark-projektjeinknek otthont adó települések lakosaival való közvetlen kommunikációra és személyes találkozóra. 

Mivel a napelemparkok fő komponensei importból származnak, felértékelődött az alapos projektelőkészítés és tervezés. Mihelyt nyilvánvalóvá vált, hogy egy elhúzódó és globális vírushelyzetben kell megvalósítani a nagy beépített kapacitású napelemparkjainkat, a fejlesztési és beszerzési stratégiánkat átütemeztük és hozzáigazítottuk az új kihívásokhoz. 

Az egyik ilyen kihívás, hogy nemzetközi szinten folyamatosan növekszik a megújuló energiaforrások térnyerése, aminek hatására már a világjárvány kialakulása előtt is csak feszes szállítási határidőkkel lehetett megvásárolni a nélkülözhetetlen főberendezéseket. Ez különösen igaz a megtermelt villamos energia hálózati csatlakozásához szükséges 22/132 kV-os transzformátor állomásokra, valamint a piacvezető napelemgyártók minőségi termékeire, amely gyártók termelésüket hónapokra leállítani kényszerültek. A kihívásokkal terhelt helyzetet a nemzetközi áruforgalmat is érintő tényezők változékonysága, valamint az átütemezett hazai és külföldi projektek szakképzett és minősített munkaerőért való versengése tovább fokozta. Mivel az idei évben egyes projektjeink építőipari kivitelezését mi is elindítjuk, eszközbeszerzési stratégiánkat és az építőipari kivitelezési kapacitásokat az „új normálishoz” igazítva terveztük meg és készítettük elő annak érdekében, hogy az első napelemparkjaink kereskedelmi üzeme 2022 folyamán elindulhasson.

Egyre inkább megtanulunk együtt élni és kockázatkezelési intézkedésként előre tervezni az „új normálissal”, mert az idei év egy részét még ez határozhatja meg.

A cikk Farkas Gábor ügyvezető LinkedIn oldalán jelent meg 2021. január 25-én.

(Fotó: Shutterstock)