Nagyméretű napelemparkokat fejlesztenek Magyarországon: de mitől lesznek zöldek?

2020-11-09

Magyarországon az elsők között több, egyenként 50 megawatt beépített kapacitást megközelítő napelemes kiserőművet fejleszt a SolServices Kft. Az eddig itthon jellemző 0,5 megawattos teljesítményméret megsokszorozásán túl a vállalat projektjei több tekintetben, így az ökológiai és termőföldvédelmi szempontok lehető legteljesebb figyelembevételével is kiemelkednek a napelemparkok közép-európai sorából – mondta el Farkas Gábor, a társaság ügyvezetője.

Hogyan mutatná be a SolServices Kft.-t és tevékenységét?

Maga a SolServices Kft. 2020 elején jött létre, de jogelődjei már 2017 óta jelen voltak a magyar piacon, amikor elkezdtük a projektjeink előkészítését. Már akkor kiemelt célunk volt hozzájárulni a magyar energiaszektor klímabarát átalakításához, hiszen amíg az ország villamosenergia-fogyasztása évről évre emelkedik, a jelenleg működő erőművek teljesítménye folyamatosan csökken. A magyarországi villamosenergia-felhasználás növekedésének mértékét jól jelzik a Mavir Zrt. (magyar villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító) adatai, amelyek szerint az első negyedévben, még a járvány megjelenése előtt 2,6 százalékkal nőtt a hazai áramfogyasztás az előző év hasonló időszakához képest.

Közben az is látható, hogy míg 2010 körül még több mint 10 000 megawatt beépített kapacitás üzemelt a magyar villamosenergia-rendszerben, addig 2019 végére 8 900 megawattra csökkent a működő erőművek teljesítménye, és az előrejelzés szerint a következő öt évben a ma működő erőművek rendelkezésre álló teljesítménye 7 000 megawatt körül fog alakulni, illetve a jelenlegi tendenciák mentén, mindennemű beavatkozás nélkül, 2034 körül akár 4 800 megawattra is mérséklődhet.

A fenti két tendencia – azaz a magyar erőműállomány kiöregedése és a növekvő áramigények – következménye, amennyiben a nagyméretű erőművek fejlesztése a közeljövőben nem kap lendületet, akár ellátásbiztonsági kérdéseket is felvethet. A jelenlegi erőműpark jelentős részét tehát helyettesíteni kell, és ezt felismerve mi reális alternatívát tudunk kínálni, hiszen tiszta, fenntartható módon tudunk Magyarországon villamos energiát előállítani.

A 2020. november 9-én publikált interjú teljes terjedelmében a portfolio.hu weboldalán érhető el.

(Fotó: portfolio.hu)