Kiemelt szerepet szán az Európai Unió a napelemparkoknak az új biodiverzitás és élelmiszerlánc stratégiáiban

2020-11-04

Az Európai Unió hosszú előkészítést követően 2020. május 20-án kiadta az elkövetkező évek talán két legfontosabb dokumentumát: a Biodiverzitás és a Termőföldtől az asztalig stratégiákat. A dokumentumok egyidejű megjelenése egyértelmű állásfoglalás az Európai Bizottság természeti sokféleség megőrzése melletti elköteleződésének. És ami talán ennél is fontosabb, ebben fontos szerepet szánnak a napelemparkoknak.

A dokumentumokban az EU kiemeli, hogy a napelemparkok olyan talajkörnyezetet biztosítanak 20-40 éven keresztül, amely egyértelműen kedvez a biodiverzitás megőrzésének, pusztán azáltal, hogy megóvják a területet a káros emberi behatásoktól – az intenzív mezőgazdasági termeléssel járó vegyszerezéstől és műtrágyázástól.

„Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a napelemparkok földterülete nagyobb sokféleséget mutat a környező művelt földekhez képest. Menedéket biztosítanak a különböző fajok számára, és fenntartják az élőhelyszerkezetet – elszaporodnak a rovarok és talajlakó állatok, megerősödik a növénytakaró” – emeli ki Farkas Gábor, a SolServices Kft. ügyvezető igazgatója.

A fentiekkel párhuzamosan indul a hazai nemzeti parkok, egy ökológiai kutató szervezet és a SolServices Kft. közös együttműködésében egy hároméves biomonitoring program, amelynek kifejezett célja felmérni a bioszféra alakulását a nagyméretű napelemparkok területén és környezetében. Az alapállapot felmérése már el is kezdődött, a részletes eredmények pedig hamarosan elérhetővé válnak.

(Fotó: Shutterstock)