A napelemek igenis újrahasznosíthatók!

2020-10-28

A nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy a napelemparkok működésük első 2-4 évében már kompenzálják a létesítésükkel – a tartóelemek és napelempanelek gyártásával, a kiszolgáló berendezések létrehozásával és a rendszer telepítésével – járó karbonlábnyomot. A napelemek és a belőlük felépülő napelemparkok élettartama 30 év körül alakul, tehát egy napelempark működési idejének 85-90 százalékában karbonsemleges energiát biztosít a fogyasztóknak.

Élettartam: eddig él egy napelem

A globális iparági tapasztalatok azt mutatják, hogy a jó minőségű napelempanelek élettartama 30-40 év. A hosszú élettartam részben annak köszönhető, hogy a panelek mozgó alkatrészek nélküli, egyszerű berendezések, amelyek alapvetően három időtálló elemből épülnek fel: a döntő részben szilíciumból álló napelemcellákból, az üveg fedőfelületből és a fémből készült huzalokból és tartókeretből.
„Ma már mind a termikus, mind a mechanikus újrahasznosítási módszereket körülbelül 90 százalékos hatékonyság jellemzi. Ez azt jelenti, hogy legalább 18 kg anyagot nyernek vissza az újrahasznosítással foglalkozó vállalatok egy 20 kg súlyú napelemes modulból, ami felhasználható új napelemek gyártásához” – mutat rá Farkas Gábor, a SolServices Kft. ügyvezető igazgatója.

A napelemes modul hatékonysága ráadásul a technológia fejlődésének köszönhetően egyre kevésbé romlik az élettartam alatt. A napelemgyártók ma már sok esetben 10 év működés után legalább 90 százalék, 20-25 év után pedig nagyjából 80 százalék teljesítménygaranciát kínálnak termékeikre. És ez még csak az alapvetően pesszimista gyártói garancia.

Újrahasznosítás, de miként?

Az újrahasznosítás kapcsán rendelkezésre álló tapasztalatok egyértelműen pozitívak, amit csak tovább fog fejleszteni a hatékony újrahasznosítási módszerek iránti igény, amely szintén növekedni fog a már üzemelő napelemparkok elemeinek újrahasznosítása mentén. Olyannyira, hogy ma már arra mutató jelek is vannak, hogy erre akár egy különálló iparág – vagy a napelemes energiatermeléssel foglalkozó vállalatok egy-egy új üzletága – is alakulhat, ami egyértelműen egy pozitív tendencia.

A berendezések újrahasznosítására ráadásul jogi előírások is garanciát nyújtanak: az EU 2012-től irányelvet fogadott el az elektronikai berendezések hulladékainak kezeléséről, amely kategóriába a napelemes modulok is tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a napelemgyártóknak be kell tartaniuk az újrahasznosítási szabványokra vonatkozó különös követelményeket annak biztosítása érdekében, hogy a berendezések ne váljanak a környezetre terhessé élettartamuk lejártát követően.

(Fotó: Shutterstock)